FAQ för adopterade – Fyra olika adopterade identiteter

*det som står här under är alltså inget som jag kan eller vill ta åt mig äran av att ha kommit på. Detta gick Daniel Lee och Danjel Nam igenom på ett av AKF:s seminarium då man behandlade identitet. Så nedanstående är enbart min rätt snabba och lite slarviga sammanfattning av några av de frågor som behandlades under seminariet i ca 4 väldigt intressanta timmar.

Det fyra typerna är relativt etablerade (established knowledge så att säga) och brukar dyka upp bland adopterade. Ibland genomgår man en eller flera typer som en fas, läser ni tex tidigare inlägg hade jag helt klart (även) drag av “Hämnaren” under perioden när jag studerade koreanska på SU. Jag ifrågasatte det moderna koreanska samhällets uppbyggnad en hel del, allt från den koreanska befolkningens medvetenhet till diktaturens/regeringens politik från 80-talet och framåt och gärna utifrån “svenskar alltså jag vet bäst”-attityden. Ung och arg, definitivt!

De fyra typerna presenteras här som lightversioner, verkligheten är ofta lite mer komplext än så. Det viktiga är dock att man är medveten om de fyra faserna, hur de uttrycker sig och att man har förmågan att växla mellan dem efter situation. Byta mask, så att säga. I grund och botten handlar det dock som det ofta gör, om identitet. Hur ser du på din identitet?

Kameleonten
Försöker smälta in i sin svenska omgivning, tänker inte så mycket på sitt ursprung. “Jag är svensk!”

Sell-out
Utnyttjar sitt avvikande utseende till sin fördel utan att försöka bli asiat. Exempelvis arbetar  i ett yrke där man särbehandlas positivt på grund av sina asiatiska rötter.

Wannabe
Närmar sig medvetet det koreanska för att försöka bli så koreansk som möjligt, ofta genom att lära sig språket och kulturen och har förmodligen studerat eller bott i landet en längre period.

Hämnaren
Är arg. Ilskan och frustrationen kan rikta sig mot familjen, antingen adoptivfamiljen eller den biologiska som lämnade bort dem, men den kan också rikta sig till hemlandet där man inte accepteras eller födelselandet som skickade iväg dem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s