Red velvet cupcakes

12 st chokladmuffins ger receptet! Själv använde jag dem som ett komplement till en födelsedagstårta :)
Traditionellt så färgades bakverken naturligt röda på grund av en kemisk reaktion som uppstod när kakao, vinäger och filmjölk blandades!

Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl solrosolja, rapsolja eller matlagningsolja
1 ägg
1 msk röd hushållsfärg
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl filmjölk
1 tsk ättiksprit (12%)
3/4 bikarbonat
salt

Frosting

100 g färskost av philadelphiatyp (rumsvarm)
5 dl florsocker
25 g smör (rumsvarmt)
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
ev 1/2 tsk färskpressad citronjuice
– om man vill kan man ta lite mindre mjölk, ca 1/2 msk och mer citronjuice!


Mjöl, kakao och 1 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Placera muffinsformarna på en plåt eller använd en muffinsplåt. Använder du formar så kan du gärna ta 3-dubbla formar så håller lilla bakverket formen bättre när den sväller!

3. Blanda mjöl, kakao och 1 tsk salt i en bunke.


4. Vispa socker och olja till en jämn och blank smet med elvisp i en annan bunke. Tillsätt ägget, under vispning, sedan hushållsfärg och vaniljsocker.


5. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vartannat.


6. Nu till det lilla roliga! Blanda ättika och bikarbonat i en kopp, det skummar lite, rör ner blandningen i smeten.

7. Fyll smeten i formarna ca 3/4 men 1/2 funkar också bra om man vill ha dem raka och ståtliga – jag fick en mindre chock när jag såg hur mina godbitar växt till sig under sina 20 minuter i ugnen!


Låt svalna helt innan de garneras med frosting och strössel.


Advertisements

One thought on “Red velvet cupcakes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s