Julklapp

Vita chokladtryfflar med lingon och ingefära
6–7 stjärnformade tryfflar samt 10–15 tryffelkulor
20 minuter (+ tid att stelna)

Stjärnformade tryfflar ser imponerade och juligt ut, men känns det för pilligt blir det minst lika gott om du skär chokladen i rutor i stället. De frysta lingonen behöver du inte tina innan du rör ner dem i chokladen.

• 200 g vit choklad
• 1/2 dl vispgrädde
• 1 tsk honung
• 1/2 dl lingon, frysta
• en tärningsstor bit färsk ingefära (finriven)

Klä en liten form, cirka 12 x 18 cm, med plastfolie. Hacka chokladen ganska fint. Mät upp grädde och honung i en liten kastrull och tillsätt chokladen. Värm försiktigt på så svag värme som möjligt tills chokladen smält. Rör då och då och dra kastrullen från plattan när smeten blivit jämn och slät. Rör ner lingonen och den rivna ingefäran.
Häll smeten i formen och bre ut den i ett jämnt lager. Ställ formen i kylen och låt tryffelsmeten stelna i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Lossa tryffelsmeten ur formen och ta bort plastfolien. Hetta upp ett litet stjärnformat kakmått under varmvattenskranen. Torka torrt och stansa ut bitar ur tryffeln. Rulla kulor av allt spill. Förvara tryfflarna kallt fram till serveringen.


Update: Nej mina tryfflar såg inte riktigt ut som dem på bilden. Min kamera är dessutom borttappad… nånstans i röran igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s