Apelsinknäck med eller utan mandel


Bilden är tagen från alltommat.se men förutom mandeln var det faktiskt så här det blev. Husligt värre!
I år blir det inga julklappar, det blir julgodis istället till alla förutom storebror!

Recept på apelsinknäck med mandel

Ingredienser

2 dl socker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde
3 -5 msk syltade apelsinskal
eventuellt 0,5 dl sötmandel

1. Blanda socker, sirap och grädde i en bred kastrull – hellre för stor än för liten eftersom den når rätt temperatur (126 grader celsius) fortare då. Det tar ca 40-60 minuter.

2. Gör ett kulprov: häll lite smet i ett glas med riktigt kallt vatten, vänta 2 minuter och häll sedan av vattnet. Om det går att forma en liten kula av smeten nu så är knäcken klar!

3. Blanda ner syltade apelsinskalen och eventuell flagad sötmandel. Det står 3 msk syltade apelsinskal i originalreceptet men jag hade i 4-5 msk eftersom vi inte ville ha sötmandel.

4. Häll upp knäcken i en liten kanna eller klicka ut smeten med två skedar. Nu gäller det att skynda sig, eftersom knäcken stelnar fort!

I made Swedish traditional Christmas candy with a twist: small pieces of sugared oranges were added!
Yeah, Koreans have no special Christmas foods except for their Christmas cakes. Missed that!

Advertisements

One thought on “Apelsinknäck med eller utan mandel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s