Svenska adoptivföräldrar skickade tillbaka barn

Jag hade inte tänkt föra någon slags hatkampanj mot smålänningar här. Men flickan som lämnades kvar i Gambia var folkbokförd i Kronobergs län…
Men egentligen var det väl en tidsfråga innan något sådant skulle hända även i Sverige. Vi adopterar ju väldigt många barn, och har gjort så under en lång tid.

I det här fallet handlar det om en flicka som kommit till Sverige med sin mamma. Mamman dör och flickan adopteras av sin moster som bor här. Samtidigt har biologiska pappan hemma i Gambia kvar delad vårdnad om flickan och det är hos honom hon “dumpats” nu. Inte riktigt så hemskt som media vill få det att framstå alltså.”
– Kommentar av läsaren Sara

Anknytningsproblem hos någon av parterna, eller barn vars biologiska mamma missbrukat droger under graviditeten, brukar nog vara den vanligaste formen av problem.
Jag läste någonstans för flera år sedan att barn från Östeuropa hade problem som uppstått på grund av biologiska mammans missbruk, i större utsträckning än barn som exempelvis adopterades från Östasien eller Sydamerika.

Kommer ni ihåg en holländsk diplomat som lämnade sin 8-åriga adopterade dotter i Hongkong? Flickan hamnade i ett slags vakuum eftersom hon inte var holländsk medborgare, hade koreanskt medborgarskap eller medborgarskap i Hongkong, där familjen varit stationerad när hon övergavs. Familjen skyllde på att flickan hade anknytningsproblem. Man kan ju undra vem som hade anknytningsproblem…

I bland annat USA är det ju tillåtet att avsäga sig sina rättigheter som adoptivförälder, “relinquish parental rights”. Då hamnar barnet i samma grupp som ännu-icke adopterade men valbara amerikanska barn.

Man kan undra vad föräldrarna hade gjort om det hade varit deras biologiska barn. Hade de åkt iväg med dem till en avlägsen plats och lämnat dem där, som man gjorde med flickan från Gambia? Eller bara flyttat och lämnat kvar barnet, som diplomaten och hans familj gjorde.
Sedan när blev barn något som kunde köpas och lämnas tillbaka på ångerrätt? Det är illa nog att vi gör det med djur.

I ett amerikansk fall rätt nyligen skickade en adoptivfamilj tillbaka sitt barn till Ryssland. Det underliga är att adoptivmamman påstår att de inte övergett barnet. Pojken är fortfarande amerikansk medborgare, mamman har inte gett upp sina rättigheter som adoptivförälder. Däremot har hon skickat honom på en resa helt ensam, tvärs över halva världen, med en lapp som där det står att han är en psykopat och att hon inte orkar med honom längre.

En annan amerikansk familj gjorde något liknande, fast ändå tvärtom.
Familjen hade ansökt om ett barn utan psykologiska problem eller fysiska defekter; pojken Roman, som visat sig ha fetalt alkoholsyndrom, hade ett IQ på 53 och läkare kom fram till att han hade “neuropsykiatriska problem”.
Föräldrarna fick veta att Roman förmodligen aldrig skulle kunna leva ett självständigt liv, och att det bästa vore att institutionalisera honom, vilket de också gjorde. Men de avsade sig inte sina rättigheter som föräldrar, trots erbjudande att göra så. Däremot stämmer de adoptionsbyrån som de anser har fört dem bakom ljuset.
Länk

I fallet med flickan från Gambia, kan man ju fråga sig varför media väljer att rapportera om detta nu. Upptäckte de inte det här förrän nu?
Det här ska ju ha skett förra sommaren, hur skötte man pappersarbetet? Flickan är ju folkbokförd i Småland, hon gick i skolan och pratade svenska. Vad sade föräldrarna till lärarna, till kompisarna, till kompisarnas föräldrar? Undrade ingen?

Vad hände med att adoption ska vara till för barnets bästa? Att skaffa barn är ingen rättighet. Men att ha tryggheten i en familj är en rättighet för ett barn.

Advertisements

3 thoughts on “Svenska adoptivföräldrar skickade tillbaka barn

  1. Sara says:

    I det här fallet handlar det om en flicka som kommit till Sverige med sin mamma. Mamman dör och flickan adopteras av sin moster som bor här. Samtidigt har biologiska pappan hemma i Gambia kvar delad vårdnad om flickan och det är hos honom hon “dumpats” nu. Inte riktigt så hemskt som media vill få det att framstå alltså.

  2. Susanne says:

    Jag förvarar inte på något sätt det som dessa olämpliga adoptionsföräldar gjort men här dumpar och säljer man barn. De flesta gängmedlemmar är barn som övergivits av sina föräldrar pga av fattigdom eller/och missbruk. I norra Guatemala säljer föräldrar barn till Mexicanska barntraffikanter. Sedan får de jobba som slavar åt skrupelösa skurkar eller/och som prostituerade. Föräldrar säljer sina barn till adoption med (nu är det förbjudet i Guatemala men händer nog ändå). Sådant händer i hela den fattiga delan av världen.
    Fruktansvärt när paren inte utreds och att deras motiv till att adoptera är tydliga. Verkar vanligt i USA.
    Fortfarande är det långt kvar till att fullt ut respektera barns rättigheter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s